Aangepast zoeken

gemakkelijke recepten en belgische gerechten
Eenvoudige en Lekkere Recepten

Home | Links |

U bent hier: Home/ Kooktips/ Espuma


Espuma

Espuma


Espuma (lees: schuim)... Het is weer eens wat anders.

Espuma is een uitvinding van de meester van de bizarre keuken: Ferran Adria, chef-kok in het Spaanse restaurant El Bulli.

De bereidingswijze bestaat erin de ingredienten met gelatine in een spuitbuis onder druk, de sifon, te bereiden. Men bekomt zo erg luchtige schuimbereidingen die in tegenstelling tot de klassieke mousse worden gemaakt zonder toevoeging van eieren en room.

Enkele voordelen van deze bereidingswijze (volgens de uitvinder):

- Meer smaak doordat enkel de ingredienten hun smaak geven aan het gerecht. (geen eieren of room).
- Gezonder omdat alle vitaminen en proteinen worden behouden. (geen extra vetten).
- Lichter omdat er lucht wordt toegevoegd (N2O).
- Betere bewaring omdat de sifon luchtdicht is.

Een nadeel is dat de sifon behoorlijk prijzig is.

Hierbij nog enkele tips voor het gebruik:

- Hou tijdens het spuiten de sifon altijd vertikaal met de spuitmond naar beneden gericht omdat er anders gas kan ontsnappen en een deel van de inhoud in de sifon achterblijft.
- Gebruik geen ingredienten met zaadjes of pulp daar deze de sifon kunnen verstoppen. Indien je toch zulke ingredienten gebruikt, haal dan alles eerst door een heel fijne zeef voordat je de sifon vult.

Tot slot nog een voorbeeldrecept: Frambozen Espuma

Ingredienten:

- 800 gram frambozen
- 100 gram suiker
- 5 gelatine blaadjes

Bereidingswijze:

Week de gelatine in koud water en knijp uit. Kook de frambozen en de suiker, pureer en haal door een zeer fijne zeef. Verwarm 200 ml van de frambozenpuree tot 60 graden en roer er de gelatine onder. Voeg de rest van de puree toe en laat afkoelen. Klop het geheel met een garde op en breng het over in de sifon. Breng de sifon onder druk met een gascapsule, plaats 2 tot 4 uur in de ijskast, en spuiten maar...



















Home | Links |

©Alle Rechten Voorbehouden | Disclaimer en Privacy