Aangepast zoeken

gemakkelijke recepten en belgische gerechten
Eenvoudige en Lekkere Recepten

Home | Links |

U bent hier: Home/ Recepten/ Voorgerechten/ Visschelpen


Visschelpen

Visschelpen


Opmerking: Dit gerecht is moeilijker dan de meeste recepten op deze site en is behoorlijk arbeidsintensief. Het loont echter de moeite het eens uit te proberen: uw gasten gaan niet geloven dat u het zelf hebt gemaakt!

Ingredienten

Voor 6 Personen:

- 500 gram ongepelde grijze garnalen
- 50 gram champignons
- 600 gram kabeljauwmoten
- 150 gram gemalen gruyere kaas
- bakboter
- 2 x 10 cl droge witte wijn
- 1 winterwortel (in schijfjes)
- 1 ajuin (gehalveerd)
- 2 takjes selder (in stukken gesneden)
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
- 2 liter water
- peper en zout
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze

Snij de champignons in schijfjes en halveer deze nogmaals. Stoof ze gedurende 10 minuten aan in wat bakboter.

Pel de garnalen en hou de garnalen apart. Hou ook de koppen en de pellen bij. Doe de garnaalpellen en koppen in een pot, giet er 10 cl witte wijn bij en laat onder voortdurend roeren 10 minuutjes pruttelen op een zacht vuurtje. Doe alles in een vergiet en vang het kookvocht op. Hou het kookvocht bij.

Doe 2 liter water in een grote kookpot en doe er de winterwortel, ajuin, selder, laurierblad, peper, zout en tijm in. Breng het geheel aan de kook en laat 20 minuutjes koken. Voeg 10 cl witte wijn en de kabeljauwmoten toe en laat nog 10 minuten trekken tot een bouillon. Giet alles door een vergiet en hou de bouillon en de kabeljauw bij. Fileer de kabeljauw en snij in stukjes.

Smelt de boter in een kookpot en voeg er de bloem bij. Roer dit goed door elkaar en voeg beetje bij beetje onder voortdurend roeren met de garde (klopper) wat visbouillon toe tot een gladde saus wordt bekomen. U heeft hiervoor ongeveer 20 cl van de visbouillon nodig (de overschot kan je invriezen om later een heerlijke vissoep van te maken). Breng de saus op smaak met ruim peper en zout en draai het vuur uit. Voeg de champignons, het citroensap en de gefileerde kabeljauw toe en zet onder elkaar. Roer er 5 cl van het garnalenvocht onder alsook de gepelde garnalen.

Beboter 6 visschelpen en vul ze met het mengsel dat je net hebt gemaakt. Strooi er wat kaas overheen en leg er enkele stukjes boter op.

Zet de visschelpen in een voorverwarmde oven van 175 graden gedurende 35 minuten. Serveer warm.

De lege visschelpen kan je kopen bij de betere vishandelaar of in speciaalzaken. Ze zijn zeker ook te krijgen bij viswinkels aan de Belgische kust.Home | Links |

©Alle Rechten Voorbehouden | Disclaimer en Privacy