Aangepast zoeken

gemakkelijke recepten en belgische gerechten
Eenvoudige en Lekkere Recepten

Home | Links |

U bent hier: Home/ Recepten/ Hoofdgerechten/ Paling in het Groen (Belgisch)


Paling in het Groen (Belgisch)

Ingredienten

Voor 4 Personen:

- 600 gr paling (zo vers mogelijk!)
- witte peper
- zout
- 2 takjes tijm
- 1 blaadje laurier
- 50 gr zuring (fijngehakt)
- klein bosje kervel (fijngehakt)
- 2 sjalotten (fijngehakt)
- sap van een halve citroen
- 3 eierdooiers
- 30 gr boter
- 2 dl witte wijn
- enkel blaadjes salie, citroenmelisse en dragon (fijngehakt)

Bereidingswijze

Maak de palingen goed schoon en snij ze in moten van ca 4 cm. Smelt de boter, leg de stukken paling erbij, laat ze even bakken en voeg dan de sjalotten, tijm, laurier, zuring, kervel, salie, citroenmelisse en dragon toe. Laat alles enkele minuten fruiten. Giet de wijn erop en zoveel water tot alles net onder staat. Laat het geheel 10 minuten zachtjes stoven. Klop in een schaal de eierdooiers los met het citroensap. Voeg er goed kloppend een klein beetje van het warme stoofvocht bij. Voeg er de paling met het kookvocht bij en breng op smaak met de witte peper en wat zout.

Men kan paling in't groen warm eten, maar meestal verbruikt men dit gerecht koud, met brood en boter.

Over Paling in't Groen

Paling in't Groen is de grote specialiteit van de streek langs de Schelde tegenover Antwerpen. Een halve eeuw geleden lag vlak tegenover Antwerpen een landelijk dorpje aan de Schelde, Sint-Anneke, waar men op mooie zomerdagen in de buitenrestaurantjes aan het water, onder de lommer van de oude bomen, paling in't groen ging eten, met uitzicht op de stad en de ranke Lieve-Vrouwetoren.

Het meest kenmerkend voor dit gerecht is de zuring, die tesamen met de citroen een typisch rins aroma geeft. De zuring kan in het kruidentuintje worden gekweekt. De wilde zuring is wat sterker en harder van smaak dan de gekweekte. Desnoods is de zuring te vervangen door spinazie, maar dan verliest men wel de authentieke smaak.Home | Links |

©Alle Rechten Voorbehouden | Disclaimer en Privacy