Aangepast zoeken

gemakkelijke recepten en belgische gerechten
Eenvoudige en Lekkere Recepten

Home | Links |

U bent hier: Home/ Ingredienten en Kruiden/ Saffraan


Saffraan

Saffraan Saffraanbloemen


Saffraan is een soort krokus. Het bloeit van september tot oktober met paarse bloempjes. Tijdens de bloeitijd, die ongeveer 6 weken duurt, worden de stempels met de hand geplukt. Daarna worden ze zo snel mogelijk gedroogd waarbij ze 80 procent van hun gewicht verliezen. Voor 500 gram saffraan zijn er 200.000 tot 400.000 stemples nodig. Dat verklaart waarom saffraan de duurste specerij ter wereld is.

Daarom probeert men vaak het saffraanpoeder te vermengen met bijvoorbeeld het goedkopere saffloer of kurkuma. In de Middeleeuwen stond op het verdunnen van saffraan de doodstraf op de brandstapel. In de Arabische wereld wordt er ook nu nog veel met saffloer gekruid en veel toeristen kopen het op de markt bij wijze van goedkope saffraan.

Hoogwaardige saffraandraden zijn donkerrood en voelen een beetje vettig aan.

Saffraan is heel kruidig van geur en smaak en geeft gerechten een gele kleur.

Saffraan wordt vaak gebruikt om gebak en koekjes een gele kleur te geven. Het past ook uitstekend bij lamsvlees, vis en gevogelte.

Saffraan is in draden en in poedervorm verkrijgbaar. Koop het best draden want die blijven langer aromatisch. Bovendien bent u dan zeker dat u echte saffraan hebt. U krijgt het fijnste aroma indien u de saffraandraden plet in een vijzel. Saffraanpoeder kan u natuurlijk gewoon toevoegen aan uw gerecht.

Opgelet: Gebruik tijdens de zwangerschap best geen saffraan daar het een miskraam kan veroorzaken. In grote hoeveelheden heeft saffraan een verdovend effect en een dosis van 10 tot 12 gram kan zelfs dodelijk zijn.

Recepten met Saffraan

Gele Rijstpap (Rijstebrij)
Wortel Saffraansoep
Oostendse Vissoep
Inktvis a la MarseillaiseHome | Links |

©Alle Rechten Voorbehouden | Disclaimer en Privacy