Aangepast zoeken

gemakkelijke recepten en belgische gerechten
Eenvoudige en Lekkere Recepten

Home | Links |

U bent hier: Home/ Ingredienten en Kruiden/ Pasta Soorten


Pasta Soorten

Pastasoorten


Pasta bestaat in vele vormen en kleuren. Momenteel zijn er meer dan 600 varianten deegwaren. Hier volgt een overzicht van de meest gekende.

Spaghetti

Dit is wellicht de bekendste pastasoort ter wereld. Het is een lange dunne pasta. Afhankelijk van de dikte noemt men ze capellini, spaghettini, spaghetti, vermicellini of vermicelli.

Spaghetti

Conchiglie

conchiglie Holle pasta in de vorm van schelpjes die in vele grootten te koop zijn. De kleinsten worden meestal in de soep gebruikt en de middelgrote worden met saus gegeten. De grootsten worden gevuld gegeten, maar komen in Italie niet veel voor omdat de vereiste hoeveelheid vulling de pasta al snel naar de achtergrond drukt.

Farfalle

farfalle Pasta in de vorm van vlinders.De grotere vorm heet farfalloni. De naam betekent "strikjes".

Fusilli

fusilli Korte pasta in de vorm van een spiraal. Fusilli zijn erg geschikt voor groentensauzen.

Cannelloni

Cannelloni

Deze holle buisjes pasta kan je opvullen en worden in de oven gebakken. Als je ze vers maakt zijn het rechthoekige stukken pastavel waar je de vulling op legt en die je daarna kan oprollen. De vulling kan bestaan uit schaal-en schelpdieren of vlees. Meestal wordt er een kaassoort aan toegevoegd. Een veel gemaakte fout is dat de vulling de pasta naar de achtergrond drukt; de pasta is niet enkel de verpakking, maar maakt een volwaardig deel uit van het gerecht.

Penne

penne Korte buisvormige pasta waarvan de uiteinden schuin zijn afgesneden. De naam betekent "pennen" en slaat op hun schrijfpenachtige punt. Ze zijn glad (lisce) of geribbeld (rigate).

Gnocchi

Gnocchi Holle, gebogen, komvormige pasta. De echte Gnocchi worden van aardappelen gemaakt, maar deze pasta lijkt er qua vorm op. De kleine gnocchi noemt men gnocchetti.

Fettucce

Fettucce Deze lintvormige pasta is de populairste vorm onder de zelfgemaakte deegwaren. Naamgeving volgens breedte:
Tonnarelli (1.5mm), Tagliolini (2mm), Fettuccine (5mm), Tagliatelle (8mm) en Pappardelle (2cm).

Rigatoni

Rigatoni Korte buisvormige pasta waarvan de uiteinden recht zijn afgesneden.

Maccaroni

Maccaroni Holle, kromme pasta buisjes.

Lasagne

Lasagne Lasagne zijn grote vellen pasta die hun naam hebben gegeven aan het gerecht waarvan ze synoniem geworden zijn. Lasagne maak je in laagjes: telkens een laagje lasagnevellen en een laagje vulling. De vulling kan bestaan uit vlees, schaaldieren of groenten en het gerecht wordt in de oven gebakken. Er zijn zowel groene als witte lasagnevellen te koop.

Gekleurde Pasta (Pasta Colorata)

Gekleurde Pasta Gekleurde Zwarte Pasta Gekleurde pasta wordt steeds populairder. Rode pasta wordt gemaakt met gemalen en gedroogde tomaten. Geconcentreerde tomatenpuree kan je ook gebruiken ter vervanging. Groene pasta kan gemaakt worden met spinazie die gaargekookt en fijngehakt wordt. Andere smaken kunnen zijn: inktvis (zwarte pasta), saffraan, basilicum,...

Pasta voor de Soep (Pasta per Minestre)

Pasta voor de Soep De verzamelnaam voor de kleine pastavormen is "pastina". Ze worden enkel gebruikt in soepen en vleesbouillons. De vormpjes zijn ontwikkeld ter vermaak van de kinderen of wegens hun leuk uiterlijk, maar ze verschillen niet in smaak.

Culinaire Informatie

Pasta - Pasta Koken
Pasta - Zelf Pasta MakenHome | Links |

©Alle Rechten Voorbehouden | Disclaimer en Privacy