Aangepast zoeken

gemakkelijke recepten en belgische gerechten
Eenvoudige en Lekkere Recepten

Home | Links |

U bent hier: Home/ Ingredienten en Kruiden/ Koriander


Koriander

Koriander


Koriander is ook bekend onder de naam "Chinese Peterselie" maar de smaak is totaal anders. Het is een van de oudste tuinkruiden ter wereld en wordt al duizenden jaren gebruikt in de keuken en als geneesmiddel.

Oorspronkelijk is het afkomstig uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten, maar tegenwoordig wordt het bijna overal geteeld.

Zowel het groene blad als het zaad worden gebruikt, maar er is een enorm verschil wat smaak betreft tussen de twee. Korianderzaad, zowel heel als gemalen is in de meeste supermarkten te koop. De houdbaarheid is beperkt (ongeveer 1 jaar), dus koop korianderzaad niet in te grote hoeveelheden. Verse korianderblaadjes zijn makkelijk te herkennen door de erg speciale geur. Ook de smaak (warm, nootachtig, kruidig) is even wennen. Gebruik de blaadjes best vers, want als je ze droogt blijft er van de smaak niet veel over. Je kan de blaadjes eventueel wel invriezen als je ze langer wil bewaren.

Koriander wordt in de keuken vooral gebruikt voor salades, tajines, couscousgerechten of als garnering. Het is veel terug te vinden in de Thaise, Indische en Mexicaanse keuken. De stelen zijn erg lekker als smaakmaker in bouillon. Koriander past ook uitstekend bij komijn, chilipepers, verse munt en knoflook. Het aroma van koriander wordt sterker als u de zaden in een vijzel plet voor gebruik.

Koriander bevat etherische olie. Het helpt bij stoornissen in het maag-darmkanaal en kalmeert de zenuwen. Koriander verhelpt winderigheid en versterkt ook de maag.

Recepten met Koriander

Harira (ramadansoep)
Oosterse Mihoensalade
Mango Radijs Salade
Kippenfilet Greek Passion
Tagine met Gehakt en TomaatHome | Links |

©Alle Rechten Voorbehouden | Disclaimer en Privacy