Aangepast zoeken

gemakkelijke recepten en belgische gerechten
Eenvoudige en Lekkere Recepten

Home | Links |

U bent hier: Home/ Ingredienten en Kruiden/ Gember


Gember

Gember


De gemberplant is een meerjarige struik die uit de tropen afkomstig is. De wortelstok is het deel van de plant dat als kruid wordt gebruikt. Deze wordt ook wel "de hand" genoemd omdat hij eruit ziet als een opgezwollen hand met misvormde vingers.

De typische smaak wordt veroorzaakt door etherische olien en harsen (galangaolie en alpinol). De smaak is kruidig, fruitig en aromatisch. Gember ruikt nogal scherp.

Gember is een typisch keukenkruid van het Midden-Oosten, maar het werd ook heel populair in Engeland, omdat Engeland in de 19e eeuw in Azie kolonies had.

Gember wordt vaak gebruikt in kerriegerechten, bij gevogelte en vis, lamsvlees en zeevruchten. Het is ook een essentieel bestanddeel om ontbijtkoek, speculaas en rijstebrij op smaak te brengen.

Gember kan je vers aankopen in de meeste grote supermarkten. Let er bij de aankoop op dat de gemberwortel stevig is en niet uitgedroogd en rimpelig. Je kan deze gedurende enkele weken in de koelkast bewaren. Ook invriezen gaat erg goed; rasp een beetje van de ingevrozen gember wanneer je het nodig hebt.

Verse gember moet je schillen en dan fijnsnijden, raspen of in flinterdunne plakjes snijden voor gebruik. Gemberpoeder heeft een veel minder sterke smaak en wordt veel gebruikt in de Marokkaanse keuken.

Gember verhoogt de eetlust, bevordert de spijsvertering en verhelpt maagkrampen. In de mythologie werd gedacht dat het dagelijks gebruik van gember de garantie gaf op een lang leven.

Recepten met Gember

Indische Bloemkoolsoep
Gebakken Groenterijst
Thaise Wokschotel met Kip en Garnalen
Oosterse MihoensaladeHome | Links |

©Alle Rechten Voorbehouden | Disclaimer en Privacy