Aangepast zoeken

gemakkelijke recepten en belgische gerechten
Eenvoudige en Lekkere Recepten

Home | Links |

U bent hier: Home/ Ingredienten en Kruiden/ Forel


Forel

Forel


Voorkomen en Aanvoer Forel

Oorspronkelijk in de Stille Zuidzee en nadien via migratie en vooral introductie wereldwijd verspreid. De eerste introducties grepen wereldwijd reeds op het einde van de 19e eeuw plaats. In Europa ingevoerd in Europa rond 1880. Komt voor in vijvers en wordt intensief gekweekt in de forellenboerderijen. De jaarlijkse Europese aanvoer bedraagt 250 duizend ton en komt voornamelijk uit Denemarken, Frankrijk en Itali.

Biologische Kenmerken Forel

Forellen horen thuis bij de zalmachtigen. De meest verkochte is de gekweekte regenboogforel. Andere forelsoorten zijn de beekforel en de zeeforel. Forellen worden als hele vis verkocht (25 cm/500 g) en als visfilets (vers of gerookt). Zalmforellen zijn forellen met zalmkleurig visvlees door carotenen in de voeding. Men laat ze langer groeien, wel tot 50cm met een gewicht van 5 kg en verkoopt ze in zijn geheel, in visfilets of vismoten. Forellen kunnen tot een meter lang worden en wel 20 kg zwaar.

Forel Aankopen

Forel is zowel vers als diepgevroren verkrijgbaar. Om te zien of de vis vers is, let u best op de ogen. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn en mag geen verkleuringen vertonen. De vis moet een frisse reuk hebben. Wanneer het gaat om een filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.

Forel Bewaren

Vis eet u best nog de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog n dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0C en met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar. Op voorverpakte vis staat de houdbaarheidsdatum vermeld.

Forel Bereiding

Forel kan u koken, stoven, pocheren (verhitten tot net onder het kookpunt en laten garen in een vloeistof), bakken, grillen, in de oven bereiden en is combineerbaar met vele groenten en sauzen.

Voedingswaarde Forel

En tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid. Het vlees van de verschillende forelsoorten heeft een gematigd vetgehalte en bevat veel onverzadigde vetten. Deze werken cholesterolverlagend en hebben een positief effect op de hart- en bloedvaten. Vis bevat bovendien veel eiwitten, vitaminen en mineralen.

 Voedingswaarde per 100 g
 Energie  526 kJ
 126 kcal
 Eiwitten  18,4 g
 Vetstof  5,2 g
 Verzadigde vetzuren  0,9 g
 Enkelv. onverz. vetzuren  1,0 g
 Meerv. onverz. vetzuren  3,3 g

Recepten met Forel

Gegrilde Forel
Bordje met Gerookte Vis
Spiesjes met Gerookte Vis en Fruit
Slaatje met Gerookte Vis

Voor meer recepten: Lekkervanbijons.beVLAM lekkervanbijons.beHome | Links |

©Alle Rechten Voorbehouden | Disclaimer en Privacy