Aangepast zoeken

gemakkelijke recepten en belgische gerechten
Eenvoudige en Lekkere Recepten

Home | Links |

U bent hier: Home/ Ingredienten en Kruiden/ Courgette


Courgette

Courgette


Courgettes (Cucurbita pepo) zijn vruchtgroenten die tot dezelfde familie behoren als meloenen en komkommers. Het meest bekend is de groene courgette, die trouwens heel goed lijkt op zijn neef komkommer. Er bestaan ook gele variŽteiten.

Stilaan wordt courgette ook bij ons een vaste waarde in het groenteaanbod. De courgette wordt als groente gegeten en geoogst voordat hij volledig rijp is. Het vruchtvlees heeft een milde smaak.

Courgette Aankopen

Courgettes zijn verkrijgbaar van februari tot november met topaanvoer in de maanden juli tot september. Courgettes hebben een groene egale kleur over de hele oppervlakte en zijn vrij van beschadigingen. Ze hebben een gave schil en voelen stevig aan. Het snijvlak mag niet te nat zijn.

Courgette Bewaren

Zoals andere vruchtgroenten dienen courgettes te worden bewaard op een koele plaats, maar niet in de koelkast.

Courgette Bereiding

Voor gebruik moet u de courgette grondig wassen. Schillen is niet nodig, maar verwijder wel het kroontje, dit is het afgesneden steelgedeelte. Snij ze daarna in blokjes of schijven volgens het gekozen recept. Indien de courgette opgevuld wordt, kan het steeltje aan de vrucht blijven. Het vruchtvlees kan worden verwerkt in het vulmengsel.

Een courgette kent heel wat bereidingswijzen: samen met tomaten en aubergines in een zuiderse ratatouille, gevuld met gehakt als gegratineerde ovenschotel, afwissenlend een schijfje courgette en gekookte aardappel bestrooid met gemalen kaas en klontjes boter geeft een eenvoudig ovengerecht. U kan ook lekkere soepen bereiden met courgettes.

Eenvoudig recept: trek met een dunschiller of kaasschaaf reepjes van (groene) courgette en (oranje) wortel. Bak kort in de pan of blancheer even. Meng deze slierten dan tussen hete beetgare spaghetti en je hebt een lekkere, kleurrijke schotel.

Voedingswaarde Courgette

Courgetten bevatten vitamine A, C, calcium, fosfor en ijzer.

 Voedingswaarde per 100 g
 Calorieën  36
 Vezels  1 g
 Koolhydraten  8 g
 Vet  0 g
 Eiwit  1 g
 Water  91 g

Recepten met Courgette

Gevulde Courgette
Courgettesoep
Courgette-Wortelsoep
Tortellini met Curry en Courgette
Courgettetaartjes met Konijnfilet
Penne met Zuiderse Groenten
Gegratineerde Vislasagne
Wintergroenten in de Wok
Provencaalse Rijst
Courgettesalade

Voor meer recepten: Lekkervanbijons.beVLAM lekkervanbijons.beHome | Links |

©Alle Rechten Voorbehouden | Disclaimer en Privacy