Aangepast zoeken

gemakkelijke recepten en belgische gerechten
Eenvoudige en Lekkere Recepten

Home | Links |

U bent hier: Home/ Ingredienten en Kruiden/ Bloemkool


Bloemkool

Bloemkool


Van alle koolsoorten is de bloemkool veruit de populairste. Naast de witte bloemkool bestaan er ook specialiteiten zoals Romanesco en groene en paarse rassen. De paarse bloemkool lijkt veel op broccoli, is sneller gaar dan de witte variŽteiten en heeft een mildere smaak dan de witte bloemkool. Tijdens het koken kleurt de paarse bloemkool groen. De groene bloemkool onderscheidt zich van zijn witte soortgenoot enkel door zijn schermkleur. Deze kolen hebben een mooie groene kleur.

De romanesco wordt getypeerd door een opvallend bloemscherm. In tegenstelling tot de witte en groene bloemkool heeft de romanesco een geelgroene bloemkleur waarbij de kool een geheel is van sierlijke torentjes. Vandaar dat romanesco ook wel eens torentjesbloemkool wordt genoemd

Bloemkool Aankopen

De witte bloemkool is vanaf februari tot december verkrijgbaar. Bij de aankoop moet de bloemkool een vaste structuur en een mooie witte kleur hebben. Als de bloemkool een 'wollig' uitzicht heeft, wijst dat erop dat de bloemknoppen reeds open zijn. Of de bloemkool echt vers is, kunnen we ook zien aan de buitenste bladeren die heldergroen en knapperig horen te zijn. Af te raden zijn bloemkolen met bruine vlekken.

Bloemkool Bewaren

Bewaar de bloemkool in een open zak (om het uitdrogen te vermijden) op een zo koel mogelijke plaats. Op een koele plaats is de kool 2 dagen houdbaar en in de koelkast ongeveer een week. Gekookte bloemkool bederft gauw. Hoe ouder de groente, hoe sterker de geur en de smaak.

Bloemkool Bereiding

Voor het gebruik verwijdert u de bladeren en de meest harde gedeelten van de stronk. Vervolgens wast u de kool onder stromend water. Leg de bloemkool 10 minuten met de stronk naar boven in gezouten water als er nog insecten op de kool zitten. De bloemkool kan zowel in zijn geheel als in niet al te kleine roosjes bereid worden.

Veelal wordt de bloemkool eerst gekookt. Kook de kool gedurende 15 tot 20 minuten in ruim water met wat zout. Door met een vork in de stronk te prikken kan men nagaan of de groente beetgaar is. Laat de kool vervolgens uitlekken en verwerk ze volgens het gekozen recept.

Bloemkool hoeft echter niet altijd gekookt te worden. Ze is ook uiterst geschikt als knapperige dipgroente

Voedingswaarde Bloemkool

Bloemkool bevat koolhydraten en vitamine C.

 Voedingswaarde per 100 g
 Energie  104 kJ
 25 kcal
 Voedingsvezels  2,5 g
 Koolhydraten  3 mg
 Vetten  0,5 g
 Eiwitten  2 g
 Vitamine C  100 mg

Recepten met Bloemkool

Bloemkool Broccoli Gratin
Bloemkool met Kaassaus
Bloemkool met Tomatensaus
Broccoli-Bloemkoolsoep
Indonesische Salade
Indische Bloemkoolsoep
Groentenhapjes met Magere Dipsaus

Voor meer recepten: Lekkervanbijons.beVLAM lekkervanbijons.beHome | Links |

©Alle Rechten Voorbehouden | Disclaimer en Privacy